Brugerlogin

Indtast dit brugernavn og kodeord her for at logge ind på websitet:
Log ind

Har du glemt dit kodeord?

 

TIL SØNDAG DEN 17. MAJ

10.s.e. nedlukningen

I de sidste måneder har jeg været tættere på min skærm på kontoret end på de fleste mennesker.  2 meters afstand ved indkøb, gåture ved stranden med masser af plads omkring mig, kaffe på en terrasse udendørs for lige at høre nyt.

Så kalder skærmen på kontoret igen, for måske er der nyheder, nye retningslinjer eller vejledninger, det er med at være på og følge med.

Facebook og andre platforme er blevet brugt flittigt, her har vi i de4kirker prøvet at holde fast i kirkeårets gang, men nu er vi kommet til 10. søndag i indadvendt, til 10. søndag efter nedlukningen, nu længes vi efter 1. søndag efter genåbningen.

Jeg glæder mig til vi igen kan mødes til gudstjeneste i kirkerne, jeg glæder mig til hverdagen, hvor skærmen ikke får så megen opmærksomhed. Det bliver med små skridt og i flere faser, men vi er på vej.

Der er håb, og håbet holder os i gang i denne tid. Om håbet handler en af de mange bøger i serien ”Tænkepauser”. På 60 sider kan man læse om, hvordan håbet driver os fremad, det skaber mening og sammenhæng i vores liv, mellem os selv og omverdenen, mellem nutid, fortid og fremtid. Og håbet binder os sammen med troen og kærligheden til Gud.


Vi griber ud efter håbet, og Gud griber ud efter os. Det er det håb, vi hører om, når Jesus i sin ”ypperstepræstelige bøn” beder om, at vi må være ét, forenet i Guds kærlighed. Det er til det håb, vi er frelst.  (Johannes-evangeliet 17,11 og Romerbrevet 8,24)


Provst Lise Lundgreen

Læs søndagens tekster her

 

 

PRÆDIKEN TIL 4.SØNDAG EFTER PÅSKE, 2. TEKSTRÆKKE.

De kan slet ikke se det, jøderne omkring Jesus. Jo han taler godt og smukt, de kommer til tro på ham, står der, men da han kalder dem ufrie, fanget i synd og usandhed, så bliver de vrede og det kan man jo sådan set godt forstå. De kan nemlig slet ikke se det.


LÆS mere her

HILSEN TIL KONFIRMANDERNE FRA TOLSTRUP KIRKE ST. BEDEDAG 8. MAJ 2020

75 ÅRET FOR DANMARKS BEFRIELSE - THISE KIRKE

HILSEN TIL KONFIRMANDERNE FRA THISE KIRKE 3.5.2020

"Sikken en fest"

PILGRIMSVANDRING FRA TOLSTRUP KIRKE 26.4.2020

PILGRIMSVANDRING

Søndag den 26. april kan du gå en pilgrimsvandring.

Vandringen starter ved Tolstrup Kirke, her kan du hente et kort over ruten, vejledning og tekster mm. mellem kl. 9.00 og 17.00.

God tur.

1. SØNDAG EFTER PÅSKE

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Da de havde spist, siger Jesus til Simon Peter: »Simon, Johannes' søn, elsker du mig mere end de andre?«

LÆS mere her

 

Prædiken til 1.søndag efter påske, II.

For mig er historierne om Jesu disciple som skatte. Disciplene var ikke vise mænd, de var ikke specielt skarpe eller elitære eller genier. Nej, de var helt almindelige mænd, på godt og ondt. Men de kunne bruges. De var ligesom os. Det er en kæmpetrøst, en kilde til opmuntring, en skat.

LÆS mere her

 

 

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Da de havde spist, siger Jesus til Simon Peter: »Simon, Johannes' søn, elsker du mig mere end de andre?« Han svarede: »Ja, Herre, du ved, at jeg har dig kær.« Jesus sagde til ham: »Vogt mine lam!« Igen, for anden gang, sagde han til ham: »Simon, Johannes' søn, elsker du mig?« Han svarede: »Ja, Herre, du ved, at jeg har dig kær.« Jesus sagde til ham: »Vær hyrde for mine får!« Jesus sagde til ham for tredje gang: »Simon, Johannes' søn, har du mig kær?« Peter blev bedrøvet, fordi han tredje gang spurgte ham: »Har du mig kær?« og han svarede ham: »Herre, du ved alt; du ved, at jeg har dig kær.« Jesus sagde til ham: »Vogt mine får! Sandelig, sandelig siger jeg dig: Da du var ung, bandt du selv op om dig og gik, hvorhen du ville; men når du bliver gammel, skal du strække dine arme ud, og en anden skal binde op om dig og føre dig hen, hvor du ikke vil.« Med de ord betegnede han den død, Peter skulle herliggøre Gud med. Og da han havde sagt det, sagde han til ham: »Følg mig!«

Johannesevangeliet 21,15-19

Prædiken til 1.søndag efter påske, II.

For mig er historierne om Jesu disciple som skatte. Disciplene var ikke vise mænd, de var ikke specielt skarpe eller elitære eller genier. Nej, de var helt almindelige mænd, på godt og ondt. Men de kunne bruges. De var ligesom os. Det er en kæmpetrøst, en kilde til opmuntring, en skat.


Historien om Simon Peter er fortællingen om en ganske almindelig mand, der bliver kirkens klippe. - Som en af de første havde Simon Peter forladt sin dagligdag som fisker. Han havde fulgt Jesus ud på de støvede veje. I tre år havde han sammen med Jesus vandret på kryds og tværs gennem landet. Han havde hørt Jesus fortælle om Guds rige. Havde set ham helbrede syge og opvække døde - han havde set ham befri mennesker fra frygt og stivnethed.


Simon Peter er så såre menneskelig. Han vil det hele. Når de er på bjerget sammen, vil han bygge hytter, så de kan blive der. Når Jesus går på Genesaret søens vande, så vil han også gå der. Når Jesus vil vaske hans fødder, vil han vaskes over det hele. Han vil være klippen, som Jesus beder ham om at være. Han vil bare det hele. Han kan røres. Han kan bevæges. Han kan antændes.


Og så er han ikke andet end et fnug, der blæses væk, da uvejret kommer. Han er et sandkorn, der ruller væk ved den mindste bølge. Jesus fra Nazareth, ham kender du da også? Du var en af hans disciple, siger en pige, der genkender ham natten til langfredag. Og måske genkender Simon Peter også pigen, men nu er han blevet bange, for overmagten er ond, så han svarer nej. Han benægter sit kendskab til sin Herre og Mester 3 gange. Og hermed var det hele taget fra Peter. Han var ikke nogen helt, for da det var farligt at sige ja, sagde han nej. Han var bange og fej.


Og hvor jeg da kender det. Af frygt for at blive dømt ude af flokken, så siger man det, man forventes at sige, selvom man ved, at man burde sige fra. Af frygt for konflikt og uro, så er man fej, og kan ikke finde modet frem til at gå mod strømmen.


Man kan sige, at nu er alle svigtene kommet på bordet. Det hele er afklaret. Vi ved, hvem der forrådte og hvem, der svigtede. Og nu kommer så påskens helt fantastiske vending af tiden. Hvor alting syntes, at gå ad Helvede til, så begynder Himmeriget at vise sig og livet begynder igen. Påskeunderet. Livet er ikke forbi. Vi bliver genindsat i vores tjeneste, selvom vi fejlede så fatalt.


Men det skal være helt klart. Det hele skal holdes fast. Tre gange nej må følges af tre gange ja. Elsker du mig, spørger Jesus den ven, der natten til Langfredag bedyrede, at Jesus intet betød for ham. Det er første del af arbejdet med at være og blive et menneske. Erkendelsen af, at vi er dem, vi er.


Vi fejler, vi har ting, vi fortryder. Vi har skyld, vi bærer på. Vi har næsten ikke lov til at tro, at vi kan have fortiden med os, men det kan vi.
Og efter den trefoldige bekræftelse, så genindsættes Simon Peter i sit forrige embede - trefoldigt.


Tre kærlighedserklæringer fra Simon Peters side læger tre fornægtelser.


For hvor er det vigtigt, når der er begået noget forkert, at det heles. Det kan slå et menneske ud,
hvis et kærlighedsforhold eller venskabsforhold går i stykker, fordi man aldrig rigtig får helet det, der skete engang af ondt.


Evangeliet til i dag viser os da et forsoningens og tilgivelsens øjeblik, hvor båndet bindes sammen efter et brud, hvor såret heles. Peter får igen chancen, tre gange fik han den, én for hver gang, han svigtede.


Jesus kan hermed sige til ham: Vogt mine får, pas på mine lam, vær hyrde for dem. Disciplene var altså ganske almindelige mennesker, og selv om de var løbet væk og havde benægtet ethvert kendskab til Kristus, så blev de alligevel begyndelsen til Guds kirke efter Jesu opstandelse fra de døde.


Man kan sige, at det er farligt at have sådan en som Peter til at være kirkens klippe. For Peter var jo hverken modig eller noget særligt, tværtimod var han en rigtig fej usling, da det endelig gik galt.


Vi lader os, som sagt, også forlede af fejhed og vi svigter igennem livet både Gud og medmennesker. Vi siger tit nej, hvor vi skulle sige ja.


Og alligevel er også vi kirken af levende stene.


Tænk. Tænk. At Gud er sådan. At han faktisk ser alt det gode, der er i os, også når vi på ingen måde selv kan få øje på det. Tænk, at Gud er sådan, at vi får en chance igen og igen og igen. Amen.


Glædelig 1.søndag efter påske!
Sognepræst Katharina Rothbøll Raarup


PÅSKEDAG

LANGFREDAG

SKÆRTORSDAG

 

Sogneudflugten 2019 tog os med rundt i Vendsyssel for at se på moderne kirkekunst med Anne Lie Stokbro som kyndig guide. Og vi startede hjemme ved os selv, hvor der både i Stenum og Tolstrup kirke er moderne altertavler skabt af Svend Engelund.


Den barmhjertige samaritaner” er motivet i Stenum kirke, malet i 1963.


 I 1984 fik Tolstrup kirke sin nye altertavle, og godt nok er titlen ”Den fortabte søn”, men midt i den 3-fløjede tavle finder vi en gruppe mennesker samlet omkring et dækket bord. Og jeg kommer umiddelbart til at tænke på skærtorsdag og indstiftelsen af nadveren, når jeg ser billedet. Placeringen rundt om bordet, antallet af personer, maden placeret på et fad og kander med vin, saft eller vand står klar som til påskemåltidet i Jerusalem.


Dugen er lagt på bordet og fortæller os, at det er højtid. Som et patchwork-mønster breder lys og skygge sig ud over dugen og skaber forskellige farver i billedet. Kigger vi så nærmere på billedet, så er det ikke et klassisk nadverbillede, men et billede af os – af menigheden – omkring bordet. Mænd, kvinder og børn er med, og en enkelt hund, som gerne tager imod smulerne fra bordet, er der også.


Vi er vist mange, der i øjeblikket savner at kunne sætte os omkring bordet i et større selskab af både børn og voksne. Og så længe kirkerne er lukkede, må vi savne nadveren, som vi deler den ved gudstjenesten.


Men fællesskabet med Kristus er ikke tabt. Det mister vi ikke, selvom kirkebygninger helt ekstraordinært er lukkede for gudstjenester.


Da den fortabte søn vendte hjem, tog faderen imod med åbne arme og fedekalven blev slagtet. Faderens kærlighed til sit yngste barn levede i bedste velgående. Og da den ældste søn kom hjem fra marken, lød det til ham: ”Mit barn, du er altid hos mig, og alt mit er dit”.


Lise Lundgreen


Begge altertavler kan ses i bogen ”Svend Engelund 1908-2007” redigeret af Anne Lie Stokbro


MALEARK til skærtorsdag

 

 

PALMESØNDAG

En hilsen Palmesøndag

Hent en Påske-Quiz

Den findes både i analog udgave - klik her
- og en digitaludgave - klik her - hvor computeren straks regner antallet af rigtige svar ud.

 

 

PÅSKE 2020

Den kirkelige påske bliver anderledes i år.

Men påske ér det - og på denne hjemmeside finder du alt det, du skal bruge, både for børn, unge og voksne.
Hjemmesiden er oprettet af sognepræst Carsten Riis Jensen i samarbejde med Viborg Stift.

Prøv f.eks.:

Påskevandring med din mobil.
Følg en rute, hvor du både kommer igennem påskens dage og får frisk luft.
Der er lavet 2 påskevandringer, som begge foregår ved hjælp af appen “ActionBound.”

SE vejledningen her

TIL EFTERTANKE


Var du i kirke i søndags?

Sådan kan jeg godt finde på at spørge konfirmanderne onsdag morgen. Lige nu giver det ingen mening.

Jeg kan ikke huske en tidligere situation, hvor kirkerne er lukkede for almindelige søndagsgudstjenester. Men vi er lige midt i en meget usædvanlig tid, hvor vi alle skal medvirke til at mindske spredningen af corona-virus.

Læs mere her

INFO-TJENESTE

Her kan du nu tilmelde dig Email-info om gudstjenester og arrangementer.  

* påkrævet

Vælg, hvordan du vil modtage information fra de4kirker.

Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet via linket nederst i mailen.

Del dette:

PRIVATLIVSPOLITIK

Gudstjenester

BegivenhedDato

Gudstjeneste i Ø. Hjermitslev kirke

7. jun 10:30
11:30
7. jun 10:30 -
11:30

Gudstjeneste i Tolstrup kirke

14. jun 10:30
11:30
14. jun 10:30 -
11:30

Gudstjeneste i Thise kirke

21. jun 10:30
11:30
21. jun 10:30 -
11:30

Gudstjeneste i Stenum kirke

28. jun 10:30
11:30
28. jun 10:30 -
11:30

Andre arrangementer

BegivenhedDato

Orienterings- og Menighedssmøde i Kirkeladen

Menighedsrådet indbyder til orienteringsmøde. Der orienteres om årets gang i …

9. jun 19:00
21:00
9. jun 19:00 -
21:00

Sommerskole i Kirkeladen

Læs mere her: www.de4kirker.dk/boernehjoerne/sommerskole-2020/

3. aug 09:00
15:00
3. aug 09:00 -
15:00

Sommerskole i Kirkeladen

Læs mere her: www.de4kirker.dk/boernehjoerne/sommerskole-2020/

4. aug 09:00
15:00
4. aug 09:00 -
15:00

Sommerskole i Kirkeladen

Læs mere her: www.de4kirker.dk/boernehjoerne/sommerskole-2020/

5. aug 09:00
15:00
5. aug 09:00 -
15:00

Sommerskole i Kirkeladen

Læs mere her: www.de4kirker.dk/boernehjoerne/sommerskole-2020/

6. aug 09:00
15:00
6. aug 09:00 -
15:00

Menighedsrådsmøde i Kirkeladen

19. aug 19:00
21:00
19. aug 19:00 -
21:00

KIRKEKALENDEREN APP

Få gudstjenester, møder og sogneoplysninger direkte på din smartphone.

Android
Iphone

 

Læs mere her

KIRKESIDEN

Hele planen er med forbehold.

Nye vejledninger for genåbning af Folkekirken er på vej, og dem følger vi naturligvis.  

KIRKEBILEN

Lyngøs Biler har valgt at stoppe forretningen, og vi vil gerne sige tak for mange års godt samarbejde.
Vi arbejder på en anden løsning på kirkekørsel.


– Kontakt kirkegårdskontoret - Kirkeladen tlf.nr.: 98 83 80 49

 

 

 

 

BRØNDERSLEV PROVSTI